Ξεκινάμε. Καλή αρχή.

Ένα από τα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία σήμερα, είναι το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, ή μάλλον της έλλειψης αυτού. Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα απασχολεί κόσμο μόνο σε περιοχές του πλανήτη που έχουν λυθεί ήδη κάποια σοβαρότερα θέματα όπως νερό, τροφή, στέγαση κλπ. Οπότε αν πεταχτεί κάποιος και πει σιγά το πρόβλημα ρε προνομιούχοι, μπορεί να έχει και δίκιο. Σχετικά είναι όλα, εξαρτάται από ποια σκοπιά τα βλέπεις.

Την εικόνα που βλέπετε, την βρήκα στο I Fucking Love Science, και το συγκεκριμένο άρθρο, μπορείτε να το βρείτε εδώ (είναι αναδημοσίευση από Business Insider). Ο Adam Alter, ψυχολόγος, μέσα από την έρευνά του, κάνει μια σύγκριση της ζωής μας πριν και μετά τα smartphones, και δείχνει πως σήμερα καταναλώνουμε την συντριπτική πλειοψηφία του ελεύθερου χρόνου μας μπροστά στην οθόνη του κινητού μας. Μάλιστα τονίζει πως μπορεί με το κινητό σήμερα να συνδεόμαστε με κάποιον φίλο ή συγγενή που ζει μακρυά, αλλά δυστυχώς αυτή η αυξημένη χρήση του κινητού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αποξένωση, για αυτό και συνιστά να κρατάμε μια καλύτερη ισορροπία στο πως χρησιμοποιούμε την τεχνολογία.

Ενδιαφέρουσα άποψη και όταν διάβασα το άρθρο προβληματίστηκα. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος, δεν γίνεται να μας το τρώει το κινητό. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζω από το κείμενο. Η εικόνα όμως, λέει περισσότερα, χωράει περισσότερη ανάλυση και σκέψη. Για αυτό πριν πετάξω το κινητό στα σκουπίδια και του ρίξω το ανάθεμα γιατί δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα, πήρα τον χάρακα και μέτρησα τι ακριβώς μου έδειξε ο Αδάμ ο Άλτερ.

Για να συνεχίσουμε, θα πρέπει να κάνουμε μια υποχώρηση και να θεωρήσουμε ότι η κατανομή της ημέρας από τον Άλτερ είναι ακριβής. Η πραγματικότητα είναι χειρότερη για τους περισσότερους, ενώ ακόμα και σε αυτήν την μάλλον «εξιδανικευμένη» κατάσταση κάποιες λεπτομέρειες δεν φαίνεται να υπολογίζονται. Για παράδειγμα, η κατηγορία work + commute αναλογεί σε περίπου 8 ώρες και 22 λεπτά, ωστόσο κάποιος που δουλεύει το κλασικό Βορειοαμερικάνικο 9-5 (ο Adam Alter ζει στην Βόρεια Αμερική, οπότε λογικό το συμπέρασμα), ή πιο σωστά 9-5.30 αφού υπάρχει και το μισάωρο lunch break, πιθανότατα ξεκινάει την μέρα του περίπου στις 7.30 και μέχρι περίπου τις 6 το απόγευμα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την εργασία.

Ακόμα όμως και χωρίς αστερίσκους, ακόμα και χωρίς κανένα λάθος ή καμία παράλειψη, υπάρχει κάτι που παράδοξο και ενοχλητικό σε αυτό το γράφημα. Οι βιολογικές ανάγκες μας καλύπτονται σε 11,5 ώρες. Τόσες χρειαζόμαστε, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν κόψουμε κάτι από εδώ, θα είμαστε είτε καταπονημένοι, είτε πεινασμένοι, είτε θα βρωμάμε. Τίποτα από αυτά δεν αντέχεται, ειδικά στο λεωφορείο. Οπότε τι μένει για μας; Τέσσερις ώρες, και δέκα λεπτά, ακριβώς το μισό από όσο δουλεύεις. Αυτόν τον χρόνο έχεις την ημέρα, για να κάνεις κάτι παραπάνω από το να επιβιώσεις. Για να δεις τα παιδιά σου, τους γονείς σου, το άλλο σου μισό. Για να ψυχαγωγηθείς, να χαλαρώσεις, να αποβάλλεις το στρες της δουλειάς. Για να γυμνάσεις το σώμα σου και για να καλλιεργήσεις το πνεύμα σου. Εν συντομία, το γράφημα σου λέει ότι είναι φυσιολογικό να έχεις στη διάθεσή σου το περίπου ένα έκτο της ημέρας για να κάνεις όλα αυτά που ξεχωρίζουν την ζωή, από την απλή επιβίωση.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι αρκετός αν δεν τον ξοδεύεις στις οθόνες είναι το μήνυμα. Τουλάχιστον δυσανάλογος, λένε τα απλά μαθηματικά. Είκοσι ώρες υπάρχεις, τέσσερις ώρες ζεις.

http://publica.gr/wp-content/uploads/2017/05/screen-shot-2017-05-11-at-22206-pm-1024x545.pnghttp://publica.gr/wp-content/uploads/2017/05/screen-shot-2017-05-11-at-22206-pm-150x150.pngGeologosGeologossmartphones,εργασία,Κοινωνία,χρόνοςΞεκινάμε. Καλή αρχή. Ένα από τα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία σήμερα, είναι το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, ή μάλλον της έλλειψης αυτού. Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα απασχολεί κόσμο μόνο σε περιοχές του πλανήτη που έχουν λυθεί ήδη κάποια σοβαρότερα θέματα όπως νερό, τροφή, στέγαση κλπ. Οπότε αν πεταχτεί...Publica fama non semper vana