Ο τίτλος δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Ναι, ναι το ξέρω. Αλλά υπομονή, δώστε μου λίγο χρόνο και όλα θα γίνουν ξεκάθαρα.

Ο βραδύποδας, είναι γνωστός γιατί είναι ένα αργό (και ίσως τεμπέλικο) ζώο και ίσως αυτή η βραδύτητά του να είναι και το βασικό χαρακτηριστικό, άλλωστε από κει έχει πάρει και το όνομα του.  Αλλά σίγουρα δεν είναι άχρηστο ζώο. Κυρίως γιατί αν ήταν θα τον απέρριπτε η φυσική επιλογή.

-Ναι ρε μάστορα, αλλά τι σχέση έχουν οι βραδύποδες με τους καλλιτέχνες;

-Πολύ καλή ερώτηση φίλε αναγνώστη. Και χαίρομαι που την έκανες. Και πίστεψέ με βοηθάει πολύ την συνέχεια του άρθρου.

Οι νέοι καλλιτέχνες είναι αυτό ακριβώς, είναι σαν τους βραδύποδες. Εξελίσσονται, αργά και σταθερά, με το δικό τους βήμα, απέναντι σε όλους και σε όλα. Απέναντι σε αυτούς που τους λένε τεμπέληδες, σε ανθρώπους που δεν τους πιστεύουν και σ’ αυτούς που θέλουν να εκμεταλευτούν την αφέλεια της απειρίας τους.

Δεν κάνουν πάντα μεγάλη τέχνη (και όχι μόνο τέχνη). Ακόμα και τα παιδιά θαύματα όταν ξεκινάνε, ξεκινάνε με τα έργα αλλονών, πατάνε σε πλάτες γιγάντων, αλλά κάνουν αυτό που τους αρέσει, αυτό που τους γεμίζει και αυτό είναι μεγαλύτερο από κάθε μεγάλη τέχνη. Είναι μεγαλύτερο γιατί είναι η αρχή, είναι μια φωτοβολίδα που γίνεται σίγα σιγά αστέρι και μία μία φωτίζουν τον σκοτείνο ουρανό. Είναι αγνό, όμορφο κι ας είναι ατελές κι ας παίρνει βελτιώσεις, ίσως να είναι τόσο όμορφο ακριβώς γιατί είναι ατελές, γιατί βλέπεις κάτι να φτιάχνεται, κάτι να εξελίσσεται και γίνεσαι μέρος σε κάτι που κάποια στιγμή ίσως κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Γι’ αυτό να τους αγαπάτε τους νέους καλλιτέχνες. Και τους βραδύποδες. Και αν δεν έχετε κάποιον άλλο λόγο για να το κάνετε, σκεφτείτε οτί όταν γίνουν διάσημοι, εσείς μπορείτε να γίνεται χίψτερ (ή χίπστερς, δεν ξέρω πως γράφεται).