Press "Enter" to skip to content

Σεισμογράφοι κατέγραψαν τις δονήσεις κατά τη διάρκεια αγώνα ράγκμπι στη Γαλλία

Στην Ελλάδα μπορεί το ράγκμπι να είναι ένα άθλημα που δεν το γνωρίζουν πολλοί (να είναι καλά και οι υποτιτλιστές αμερικανικών ταινιών που για δικούς τους λόγους μετονόμασαν το αμερικανικό ποδόσφαιρο σε “ράγκμπι”), αλλά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα από τα κορυφαία αθλήματα, με μεγάλη δημοφιλία και μάλιστα σε μερικές περιοχές η απόλυτη τρέλα για ολόκληρες πόλεις.

Μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ράγκμπι στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, που το ποδόσφαιρο περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν αναφέρεται κανείς στις περιοχές του νοτίου τμήματός της (με εξαίρεση τη Μασσαλία). Ο παροξυσμός για το άθλημα αυτό, σε πόλεις όπως η Τουλούζ, το Μπορντώ, η Λα Ροσέλ ή το Περπινιάν, είναι κάτι παραπάνω από απρόσμενος για όσους δε γνωρίζουν τη δυναμική του.

Την περασμένη Κυριακή, 4 Ιουνίου, διεξήχθη στο Stade de France, το μεγαλύτερο γαλλικό στάδιο, ο τελικός του γαλλικού πρωταθλήματος ράγκμπι, υπό τα βλέμματα 79771 θεατών. Αντιμέτωπες στον τελικό τέθηκαν οι ομάδες της Κλερμόν (από το Clermont-Ferrand) και της Τουλόν. Η Κλερμόν φημίζεται για το γεγονός ότι έχει το πιο φανατικό κοινό στη Γαλλία και ένα από τα πιο πιστά και ισχυρά στην Ευρώπη. Στην πόλη της Michelin φυσικά κανείς δεν ασχολείται με κανένα άλλο άθλημα, με το ποδόσφαιρο να αποτελεί πολύ δεύτερη επιλογή. Έτσι, την Κυριακή το βράδυ, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, μεγάλο πλήθος μαζεύτηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Place de Jaude, προκειμένου να παρακολουθήσει σε γιγαντοοθόνες τη μεγάλη αναμέτρηση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κλερμόν έχει μια τεράστια αναποτελεσματικότητα στους τελικούς. Μέχρι την Κυριακή είχε αγωνιστεί σε 18 συνολικά τελικούς, γαλλικούς και ευρωπαϊκούς, έχοντας κερδίσει μόνο 3 τίτλους, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας ήταν 1 τίτλος σε 12 τελικούς! Έτσι, το πωρωμένο με το ράγκμπι κοινό της πόλης των 150.000 κατοίκων, διψούσε για αυτό τον τίτλο, μετά και το χαμένο τελικό του Champions Cup, του κορυφαίου διασυλλογικού ευρωπαϊκού θεσμού, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Την ευκαιρία για ένα πείραμα αξιοποίησαν οι σεισμολόγοι του OPGC (Observatoire de Physique du Globe de Clermont-Ferrand) οι οποίοι παρακολούθησαν τις καταγραφές 2 σεισμογράφων που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Clermont Ferrand. Όπως φαίνεται και στη σχετική εικόνα, που δημοσίευσε ο σεισμολόγος Jérome Vergne, ερευνητής της École et Observatoire de la Terre του Στρασβούργου, κατά τη διάρκεια του try της Κλερμόν (τρόπος επίτευξης πόντων) καθώς και του πέναλτυ που διαμόρφωσε το τελικό σκορ καταγράφηκαν δονήσεις που είναι παρατηρίσιμες στο φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 1-3 Hz, δηλαδή αντίστοιχες των σεισμικών κυμάτων χώρου.

Στο ίδιο σχήμα αποτυπώνεται και ο παροξυσμός που υπήρξε κατά τη διάρκεια της απονομής του τροπαίου, της Ασπίδας του Brennus, μετά τις 11:10 μμ περίπου, τοπική ώρα. Αυτό που δε μπορούσαν οι σεισμολόγοι να καταλάβουν, ήταν το πού οφειλόταν μια έντονη δραστηριότητα στις 9:45 μμ περίπου, ωστόσο, ανατρέχοντας στο βίντεο είδαν ότι επρόκειτο για μία στιγμή που όλο το πλήθος της Place de Jaude χοροπηδούσε σε συντονισμό, φωνάζοντας “Qui ne saute pas n’est pas un Auvergnat” (όποιος δεν πηδάει δεν είναι από την Αρβέρνη).

Αυτά, για ένα απίστευτο άθλημα, που κάποια μέρα στην Ελλάδα θα μάθουμε τουλάχιστον να το λέμε με το όνομά του.

https://www.youtube.com/watch?v=CWLwZKOLZHk