Press "Enter" to skip to content

Γαλλία: Ο Μακρόν επιθυμεί την παράταση της “κατάστασης εκτάκτου ανάγκης”

Tο πρωί της Τετάρτης 24 Μαΐου το Ελιζέ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει την “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2017. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, πρώην τραπεζίτη, Εμανουέλ Μακρόν.

Από τις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν και για πρώτη φορά τέθηκε σε ισχύ η “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” στη Γαλλία, ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα και την επίθεση στο Bataclan, η περίοδος που τα δημοκρατικά δικαιώματα και το ίδιο το Σύνταγμα περιορίζονται στη Γαλλία έχει παραταθεί 6 φορές. Το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως, δήλωσε ότι αυτό το καθεστώς δε μπορεί να παρατείνεται επ’αόριστο.

Η “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” ορίστηκε νομικά στη Γαλλία το 1955, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας και η σχετική νομοθεσία εμπλουτίστηκε αρκετές φορές τους τελευταίους 18 μήνες. Την ίδια στιγμή που όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιας χώρας που έχει τις καλύτερες των σχέσεων με τη Γαλλία, Donald Trump, συμφώνησε την πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, κράτος που αποδεδειγμένα συνδέεται με την τρομοκρατία, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τ’άλλα η Γαλλία είναι έτοιμη σε λίγες βδομάδες, πιο συγκεκριμένα στις 11 και 18 Ιούνη, να διεξάγει τις βουλευτικές εκλογές που θα εγκρίνουν τη νέα κυβέρνηση, κάτω από πολύ δημοκρατικές συνθήκες.