Press "Enter" to skip to content

Η NASA επιστρέφει με ανθρώπους στη Σελήνη

50 χρόνια μετά “το μικρό βήμα” του ανθρώπου και το “μεγάλο άλμα” της ανθρωπότητας, στο σεληνιακό ρηγόλιθο, το 1969, η NASA επιταχύνει τις διαδικασίες για την επιστροφή μελών του είδους μας στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Αυτό αποφασίστηκε “και με τη βούλα” στο Εθνικό Διαστημικό Συμβούλιο που συνήλθε στη Διαστημική Βάση Marshall, στο Huntsville της Alabama, υπό τη διεύθυνση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Mike Pence.

Θυμίζοντας το προ μισού αιώνα γράμμα του τότε Προέδρου Kennedy στον τότε Αντιπρόεδρο, με τα 4 σημεία που ουδεμία σχέση είχαν με τους επιστημονικούς σκοπούς, αλλά με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην εξερεύνηση του κοντινότερου πλανητικού σώματος, 4 νέα σημεία σηματοδοτούν την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν αυτά τα πρωτεία σε μία εποχή που αρκετές άλλες Διαστημικές Υπηρεσίες έχουν επιχειρήσει επιτυχώς να εγκαταστήσουν επιστημονικά όργανα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα 4 σημεία οριοθετούν τους στόχους ως εξής:

  • Η NASA να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
  • Να γίνει προσεδάφιση στο Νότιο Πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024.
  • Να προχωρήσει εντός προγράμματος η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Orion και να είναι ικανό αυτό να στείλει την πρώτη αποστολή με πλήρωμα κοντά στη Σελήνη μέχρι το 2022.
  • Η NASA να συνεχίσει “με κάθε αναγκαίο μέσο” να επιβεβαιώνει την επιτυχία της αποστολής που θα μας επαναφέρει στη Σελήνη.

Σε ένα δευτερεύον ζήτημα, αξίζει να αναφερθεί ότι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις αποστολές στα μέσα του 20ου αιώνα είναι ότι πλέον έχει εγκαταλειφθεί ο όρος “επανδρωμένη” (manned) και έχει αντικατασταθεί από τον όρο crewed που δεν υπάρχει ακόμα σαφής μετάφραση στα ελληνικά, ίσως γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο να συνειδητοποιήσει την εποχή και να εντάξει τέτοιες λέξεις στην υπερπλούσια γλώσσα της.

Στο επίσημο γράμμα του, ο Γενικός Διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση με προορισμό τη Σελήνη, αυτή τη φορά προκειμένου να υπάρχει συνεχής και μόνιμη παρουσία.

Την ίδια περίπου περίοδο ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός διοικείται από ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάποιος Άγιος Καυσοκαλυβήτης είχε ικανότητες μεγαλύτερες από αυτές που προσφέρει η σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη.