Press "Enter" to skip to content

Η NASA ξεκινάει την προετοιμασία για διαστρική αποστολή το 2069!!!

Αν όλα πάνε καλά και η μικρή ομάδα ανθρώπων που έχει επιλεγεί στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στην Pasadena της Καλιφόρνια, προχωρήσει όπως επιθυμεί, η 100η επέτειος της προσελήνωσης του Apollo 11 θα σημαδευτεί από το πέρασμα ενός ανθρώπινης κατασκευής σκάφους δίπλα από έναν εξωπλανήτη, προκειμένου να ελέγξει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής.

Το πρότζεκτ είναι τόσο καινούριο που ακόμα δεν έχει όνομα, ενώ η αναγκαία τεχνολογία για την πραγματοποίησή του δεν υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το 2069.

“Είναι πολύ θολό”, δήλωσε ο Anthiny Freeman, από το JPL, παρουσιάζοντας το προσχέδιο της αποστολής στο 2017 AGU (American Geophysical Union) Fall Meeting, που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.

Η ιδέα για την ανάπτυξή του εν λόγω προγράμματος στηρίζεται στο κονδύλι που εγκρίθηκε το 2016 ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα διαστρικών ταξιδιών, πιάνοντας ταχύτητα της τάξης του 10% της ταχύτητας του φωτός μέχρι το 2069.  Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της ίδιας χρηματοδότησης ορίζεται ο στόχος να πραγματοποιηθεί αποστολή προς το Άλφα του Κενταύρου, το κοντινότερο σε εμάς ηλιακό σύστημα.

Η ομάδα του JPL όρισε τους αρχικούς επιστημονικούς σκοπούς της αποστολής, μεταξύ των οποίων η μελέτη της ύλης και της ακτινοβολίας που την περιβάλει, καθώς και πειράματα για τον τρόπο που λειτουργεί η γενική σχετικότητα. Με την άφιξή του, το σκάφος θα πρέπει να πραγματοποιήσει παρατηρήσεις του πλανητικού συστήματος, καθώς και της ατμόσφαιρας και του τοπίου του στοχοποιημένου εξωπλανήτη.

Λίγα χρόνια μετά την εκτόξευση, η NASA θα στείλει ένα ευρύ τηλεσκόπιο στο εξώτερο διάστημα. Εκεί, θα τοποθετηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε το φως από το Άλφα του Κενταύρου να εφάπτεται στον Ήλιο, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα για να δημιουργήσει συνθήκες μεγέθυνσης της εικόνας που φτάνει σε εμάς από τον εξωπλανήτη.

Ο αρχικός στόχος του σκάφους θα είναι να εξετάσει αν υπάρχει ζωή. Στη συνέχεια το τηλεσκόπιο θα ελέγξει μια σειρά παραπέρα παραμέτρους.

“Θα έχουμε την ικανότητα να χαρακτηρίσουμε την ατμόσφαιρα. Θα μπορούμε να δούμε τον πλανήτη, αν δεν υπάρχουν σύννεφα”, δήλωσε ο Stace Weinstein-Weiss, πρώτος συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης που παρουσιάζει το προσχέδιο. Οι τεχνικές για την εξερεύνηση της ζωής από τροχιά περιλαμβάνουν την αναζήτηση τεχνητών δομών, φωτός που ανάβει και σβήνει, καθώς και μεγάλης κλίμακας μεταβολή του τοπίου.

Ο στόχος μπορεί και να μην είναι το Άλφα του Κενταύρου, σύμφωνα με άλλα μέλη τις ομάδας, καθώς συνολικά έχουν προσδιοριστεί αρκετά αστέρια που μοιάζουν αρκετά με τον Ήλιο και είναι αρκετά κοντά για να μπορέσουμε να τα επισκευτούμε. Όποιο κι αν επιλεγεί, πάντως, ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι προς το παρόν δεν έχουμε την κατάλληλη τεχνολογία για να ταξιδέψουμε σε μια τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Τέλος, το να καταφέρει το όχημα να μπει σε τροχιά θα απαιτήσει δεκαετίες, σύμφωνα με τον Avi Loeb, από το Harvard, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία του διαστρικού ταξιδιού. “Απαιτείται φρενάρισμα σε χαμηλή ταχύτητα, πολύ χαμηλότερη από το 1/10 της ταχύτητας του φωτός, κάτι που μπορεί να προσθέσει αιώνες στο ταξίδι”.

Η ομάδα του JPL αναζητά τρόπους για να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο σκάφος, ώστε να “πιάσει” την ταχύτητα του 10% της ταχύτητας του φωτός και οι μέθοδοι υπό εξερεύνηση περιλαμβάνουν ακόμα και τη σύγκρουση ύλης-αντιύλης, την πυρηνική προώθηση, ή την ώθηση με laser, με την τελευταία προς το παρόν να θεωρείται πιο πιθανή.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό το σκάφος θα πετάξει στην πραγματικότητα, αλλά αν (ή όταν) κάτι τέτοιο συμβεί, τότε σίγουρα θα έχουμε βρει έναν τρόπο για να μεταφερόμαστε εύκολα σε κόσμους γύρω από το ηλιακό μας σύστημα.