Press "Enter" to skip to content

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στην Αίγυπτο

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS ή ISIL ή Daech) ανέλαβε πριν λίγη ώρα την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα σε λεωφορείο που μετέφερε χριστιανούς κόπτες προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press προ ολίγων λεπτών.

Οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέλαβαν δράση εναντίων θηλάκων του ISIS εντός της χώρας. Πρόκειται για στρατόπεδα στρατιωτικής προετοιμασίας των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, στην περιοχή Derna.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Donald Trump στη Σαουδική Αραβία, κράτους στενά συνδεμένου με την ισλαμική τρομοκρατία, καθώς και τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι ζωές αθώων ανθρώπων αποτελούν ένα μέρος του μεγάλου παιχνιδιού, που κάποιοι το ονομάζουν γεωπολιτικό σκάκι, το οποίο έχει συγκεκριμένο διακύβευμα, τον έλεγχο της εκμετάλλευσης και του δικτύου διανομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μέσης Ανατολής. Έτσι, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο αφελές είναι να πιστεύει ότι η μία ή άλλη τρομοκρατική δράση έχει βαθύτερα κίνητρα που είναι καθαρά θρησκευτικά.

Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη