Press "Enter" to skip to content

10 χρόνια από τη μέρα που “πέταξε” ο Luciano Pavarotti

Στις 6 του Σεπτέμβρη του 2007 σίγασε για πάντα η αγγελικότερη φωνή που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο Luciano Pavarotti, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, εγκατέλειψε τα επίγεια για να αφήσει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, πολιτιστικά μνημεία ντυμένα με τις ερμηνείες του, θέτοντας έτσι μια μοναδική και οικουμενική αναφορά όσο αφορά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.

Ο Pavarotti γεννήθηκε στις 12 Οκτώβρη του 1935 σε ένα προάστιο της Modena. Πατέρας του ήταν ο Fernando Pavarotti, φούρναρης και ερασιτέχνης τενόρος, ενώ η μητέρα του, Adele Venturi, ήταν εργάτρια σε καπνοβιομηχανία. Η φτωχή οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της το 1943, εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ζώντας σε άθλιες συνθήκες στην ύπαιθρο.

Το πρώτο επαγγελματικό όνειρο του Pavarotti ήταν να γίνει τερματοφύλακας, ωστόσο το μουσικό ενδιαφέρον του πατέρα του τον οδήγησε στην ενασχόληση με τη φωνητική. Ίνδαλμά του υπήρξε ο τενόρος Giuseppe Di Stefano καθώς και ο Mario Lanza, για τον οποίον ο Pavarotti έλεγε: “Στην εφηβεία μου πήγαινα να δω τις ταινίες του Mario Lanza και στη συνέχεια επέστρεφα στο σπίτι και προσπαθούσα να τον μιμηθώ μπροστά στον καθρέφτη”. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η “καριέρα” του, καθώς σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να τραγουδά μαζί με τον πατέρα του σε μια μικρή εκκλησία της περιοχής.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Scuola Magistrale, εργάστηκε 2 χρόνια ως δάσκαλος, όμως το 1954, σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε τη σοβαρή ενασχόλησή του με τη μουσική. Ο Arrigo Pola, ένας φημισμένος δάσκαλος και επαγγελματίας τενόρος στη Modena δέχθηκε να τον διδάξει άνευ αμοιβής. Το 1955, συμμετείχε στην ανδρική χορωδία Rossini, μαζί με τον πατέρα του.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του εκπαίδευσης, ο Pavarotti έκανε αρκετές δουλειές για να βιοποριστεί, μεταξύ των οποίων δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο και ασφαλιστής.

Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70

Ο πρώτος οπερατικός ρόλος του Pavarotti ήταν αυτός του Rodolfo στην όπερα La Bohème στο Teatro Municipale του Reggio Emilia, στον Απρίλη του 1961. Η πρώτη του διεθνής εμφάνιση έγινε στην όπερα La Traviata, στο Βελιγράδι, ενώ σε ηλικία 23 ετών ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Ημερομηνία σταθμός υπήρξε το ντεμπούτο του στη Scala του Μιλάνου, όπου ερμήνευσε το ίδιο ρόλο στην παραγωγή της όπερας La Bohème από τον Franco Zeffirelli, υπό τη διεύθυνση του Herbert von Karajan και πλάι στην παιδική του φίλη Mirella Freni.

Το 1969 δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι ερμηνείες του, με την παρθενική του εμφάνιση στη δισκογραφία να αποτελεί η όπερα I Lombardi, όπως παρουσιάστηκε στη Ρώμη, στις 20 Νοέμβρη του 1969. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια σειρά με Άριες του Verdi και ολόκληρο το L’elisir d’amore.

https://www.youtube.com/watch?v=6KCnoOzrA1o

Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90

Ο Pavarotti ήταν ήδη γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας εμφανιστεί σε κάθε γωνιά της Γης και μεγάλο θέατρο, όμως η είσοδος της τηλεόρασης τον έκανε έναν πραγματικό αστέρα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Το 1990, η ερμηνεία του Nessun Dorma, από τον Turandot του Giacomo Puccini, ήταν το “θέμα” του BBC για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη Άρια άγγιξε την επιτυχία pop τραγουδιών και καθιερώθηκε ως ένα από τα χαρακτηριστικά του ακούσματα.

https://www.youtube.com/watch?v=k9UwJ_i5EXQ

Την ίδια εποχή ξεκίνησε και η συνεργασία του με τον Plácido Domingo και τον Jose Carreras, που υπό το σχήμα των “Τριών Τενόρων” έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στις Θέρμες του Καρακάλλα την παραμονή της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από αυτή τη συνεργασία, που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια με εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεχώρισε ως στιγμιότυπο η ερμηνεία του ναπολιτάνικου λαϊκού τραγουδιού “O Sole Mio”, αφήνοντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία της οπερατικής μουσικής.

Εκείνη την εποχή και τα μεγέθη του ακροατηρίου ξεκίνησαν να παίρνουν τρομερές διαστάσεις. Η εμφάνιση των “Τριών Τενόρων” στο Hyde Park του Λονδίνου συγκέντρωσε ένα πλήθος 150.000 ακροατών, στον Πύργο του Άιφελ 300.000 και στο Central Park της Νέας Υόρκης μισό εκατομμύριο!!!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής του δράσης υπό τον τίτλο “Pavarotti and Friends”, συνεργάστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες της Pop και Rock σκηνής, συμπράτοντας σε οπερατικά αλλά και άλλα στυλ. Μεταξύ αυτών των καλλιτεχνών συγκαταλέγονται οι BB King, Andrea Bocelli, U2, Sting, Stevie Wonder, Eric Clapton, Jon bon Jovi, George Michael, Bryan Adams, Zucchero, Mariah Carey, Spice Girls, Ricky Martin και πολλοί άλλοι.

Η δεκαετία του 2000

Το 2004, ο Pavarotti, σε ηλικία 69 ετών, αντιμετωπίζοντας ήδη πρόβλημα με τις φωνητικές του χορδές, ξεκινάει την τελευταία του παγκόσμια περιοδία, υπό τον τίτλο “Farewell Tour”, με σκοπό να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, όπου θα πραγματοποιούσε την τελευταία του εμφάνιση. Ωστόσο αυτή η περιοδεία συνάντησε αρκετές δυσκολίες, με κυριότερη την αναγκαστική εγχείριση στο λαιμό, που πραγματοποίησε ο διάσημος τενόρος στη Νέα Υόρκη, το Μάρτη του 2005.

Η τελευταία του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τελικά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στις 10 Φλεβάρη του 2006. Ο ήδη καταπονημένος Pavarotti δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσει όπως τα προηγούμενα χρόνια και όπως αργότερα αποκαλύφθηκε η εμφάνιση αυτή ήταν ηχογραφημένη. Σύμφωνα με τον μαέστρο Leone Magiera “η ορχήστρα έκανε ότι έπαιζε, εγώ (σσ. ο μαέστρος) έκανα ότι διηύθυνα και ο Pavarotti έκανε ότι τραγουδούσε”. Ωστόσο, αυτή η τελευταία εμφάνιση είχε την αποδοχή που άρμοζε σε έναν κορυφαίο, με το κοινό να χειροκροτά χωρίς τέλος την τελευταία αυτή παράσταση, στην οποία ο Pavarotti παρουσίασε το σήμα κατατεθέν του, το Nessun Dorma από τον Turandot του Puccini.

Ο Pavarotti άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Σεπτέμβρη του 2007, στο σπίτι του στη Modena, έχοντας παλέψει για περισσότερο από ένα χρόνο με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Η κηδεία του έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Modena, με την παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο Ιταλός Πρωθυπουργός Romano Prodi και ο Kofi Annan, ενώ αεροσκάφη της ιταλικής αεροπορίας σχημάτιζαν την τρίχρωμη ιταλική σημαία στον ουρανό. Αμέτρητες όπερες σε όλο τον κόσμο τίμησαν την ημέρα, με αφιερώματα στον τεράστιο τενόρο.

…και μια άλλη πλευρά του Pavarotti…

Ο Pavarotti εκτός από ένας ανυπέρβλητος (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) τενόρος ήταν και ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταπεραμέντο, όπως κάθε Ιταλός που σέβεται την καταγωγή του άλλωστε! Μία μικρή γεύση αυτής της πλευράς του φαίνεται στο παρακάτω απολαυστικό βίντεο!