Κι όμως είναι αλήθεια…
Tο φθινόπωρο του 1965 το αθηναϊκό κοινό είχε την τύχη να μπορεί να βλέπει σχεδόν καθημερινά live τον Eric Clapton σε γνωστό club της εποχής, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος ακριβώς ήταν αυτός που έβλεπαν.
Στο πέρασμα του χρόνου πολλοί αμφισβήτησαν το γεγονός λέγοντας πως πρόκειται για φήμες και ότι ποτέ δε συνέβη κάτι τέτοιο. Όμως το 2007, στην αυτοβιογραφία του Clapton (Clapton : The Autobiography ), ο ίδιος ο μουσικός αναφέρεται αναλυτικά στην εποχή εκείνη, διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες για το μικρό ,αλλά επεισοδιακό, πέρασμά του από την Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…..
Κάπου στα τέλη του καλοκαιριού του ’65, μια παρέα νεαρών Άγγλων μουσικών ξεκινά ένα ταξίδι στην Ευρώπη χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, κυνηγώντας ευκαιρίες να παίξουν τα τραγούδια τους μπροστά σε κόσμο. Το όνομα τους ,σαν μπάντα, ήταν “Glands”. Ανάμεσά τους και ο κιθαρίστας Eric Clapton, ο οποίος είχε ήδη σημειώσει μια μικρή επιτυχία με τους Yardbirds (κορυφαίο συγκρότημα των 60s, πρόγονος των Led Zeppelin). Οι συνθήκες του ταξιδιού είναι πολύ δύσκολες, δεν υπάρχουν χρήματα και πολλές φορές η παρέα μένει για μέρες νηστική. Αρχές του Οκτώβρη , της ίδιας χρονιάς, μέσω των Βαλκανικών χωρών, καταλήγουν στη Ελλάδα….
Να πως περιγράφει ο ίδιος τα γεγονότα στο βιβλίο του:
«…… φτάσαμε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, πεινούσαμε τόσο πολύ, ήμασταν νηστικοί για μέρες, που καταλήξαμε να φάμε ωμό κρέας από ένα κρεοπωλείο (σ.σ. α, ρε πατρίδα!). Τελικά όταν φτάσαμε στην Αθήνα βρήκαμε δουλειά, θα παίζαμε σ’ένα club που λεγόταν Igloo.»
Το «Igloo» ήταν διάσημο εκείνη την εποχή λόγω του συγκροτήματος που έπαιζε εκεί, τους «The Juniors». Το συγκρότημα ήταν γνωστό στο νεανικό κοινό της Αθήνας και μάζευε πολύ κόσμο στα live. Εκεί οι Glands άλλαξαν το όνομά τους σε “The Greek Loon Band” για τις ανάγκες του ελληνικού κοινού.
«……ο μάνατζερ των Juniors χρειαζόταν μια άλλη μπάντα για support επειδή το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 7 το απόγευμα και ήθελαν να διαρκεί μέχρι τις 3-4 το βράδυ «……..» Εμείς θα παίζαμε τρία σετ κάθε βράδυ μαζί με τους Juniors που έπαιζαν τραγούδια των Beatles και των Kinks.»
Όμως, δύο μόλις νύχτες μετά την έναρξη, το συγκρότημα των Juniors ενεπλάκη σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όπου δύο μέλη του χάνουν τη ζωή τους και άλλα δύο τραυματίζονται. Νεκρός , απ’ το δυστύχημα, και ο πληκτράς (και λίγο μπασίστας) του συγκροτήματος, Θάνος Σουγιούλ, ιδιαίτερα δημοφιλής μουσικός στους ποπ – ροκ κύκλους τότε. Σοβαρό τραυματισμό υπέστη κι ο κιθαρίστας, Αλέκος Καρακαντάς. Έτσι, σαν αντικαταστάτης του τελευταίου, προτείνεται ο Clapton.
«……Με πλησίασε ο μάνατζερ και μου ζήτησε να παίξω με τους Juniors. Έτσι , ξαφνικά βρέθηκα να παίζω και στις δύο μπάντες , δηλαδή να έχω ένα εξάωρο συνεχές πρόγραμμα χωρίς καθόλου διάλειμμα.»
Από τότε για τον Clapton ξεκινάει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε εξοντωτικές πρόβες και με τις δύο μπάντες και τεράστια live και με τις δύο μπάντες. Ξεκίνησαν να κάνουν και ανοιχτές συναυλίες μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, μερικές από τις οποίες έλαβαν μεγάλης δημοσιότητας από τον αθηναϊκό Τύπο. Αξιομνημόνευτη η συναυλία στην Τερψιθέα (17/10/1965) προς τιμήν των νεκρών του δυστυχήματος, όπου όλοι οι μουσικοί φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια και ο Clapton ήταν ντυμένος εξολοκλήρου στα μαύρα.
Εντωμεταξύ, οι “Glands” ήθελαν να συνεχίσουν αλλού, εκτός Ελλάδας, μιας και είχαν κουραστεί. Αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Για τον Clapton τα πράγματα ήταν όμως δύσκολα από την στιγμή που έπαιζε και στην άλλη μπάντα.
«……όταν είπα στον ντράμερ των Juniors ότι σκεφτόμουν να φύγω, μου απάντησε, «καλύτερα όχι, αν προσπαθήσεις να φύγεις ο μάνατζερ θα σε βρει και θα σου κόψει τα πόδια». Κατάλαβα πως δεν αστειευόταν, έτσι σχεδιάσαμε μια απόδραση.»
Η απόδραση σχεδιάστηκε με κινηματογραφικό τρόπο. Έκλεισαν εισιτήρια με τραίνο για Λονδίνο, κανόνισαν αυτοκίνητο για να τους μεταφέρει στον σταθμό και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να την κάνουν.
«……είπα ότι πάω στην τουαλέτα και προχώρησα προς την μπροστά πόρτα, μπήκα στο αυτοκίνητο, και φύγαμε κατευθείαν για τον σιδηροδρομικό σταθμό απ’ όπου πήραμε το τραίνο για Λονδίνο, αφήνοντας τους Juniors για πάντα».
Μέσα στην βιασύνη, ο Eric Clapton αφήνει στην Ελλάδα μια κιθάρα Gibson Les Paul και έναν ενισχυτή Marshall. Σύμφωνα με κάποιους, αυτά πουλήθηκαν με σκοπό να επιστραφούν τα λεφτά στο Λονδίνο, στην δισκογραφική στην οποία ανήκαν.
Άραγε, να βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα, αυτή η κιθάρα ; Ποιος είναι ο τυχερός που έπαιζε μετά με την Les Paul του Clapton; Και, πόσο το συλλεκτικό κόστος της σήμερα;
Be First to Comment