Νερό, σε μορφή πάγου, βρέθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης! Στην εργασία τους, υπό τον τίτλο “Άμεση ένδειξη παγωμένου νερού εκτεθειμένου στην επιφάνεια των πολικών περιοχών της Σελήνης” (ελεύθερη μετάφραση), επιστήμονες από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Ames της NASA, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη παγομένου υλικού στο έδαφος γύρω από το βόρειο και νότιο πόλο της Σελήνης. Αυτή η είδηση αποτελεί ένα εξαιρετικό νέο μπροστά στην αναμενόμενη επιστροφή της ανθρωπότητας στον φυσικό δορυφόρο της Γης, για αποστολές που θα περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα πειράματα από την τοποθέτηση μιας σημαίας.
“Με αρκετό πάγο να βρίσκεται στην επιφάνεια – στα ανώτερα χιλιοστά – το νερό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι προσβάσιμο από μελλοντικές αποστολές, για τις οποίες μπορεί να αποτελέσει πηγή πιο εύκολα αξιοποιήσιμη από ότι το νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος”, αναφέρει ανακοίνωση της NASA που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ήδη ότι το σεληνιακό υπέδαφος δεν ήταν απόλυτα στεγνό. Για παράδειγμα, το 2009, ένας μετεωρίτης που εντοπίστηκε από το σχετικό παρατηρητήριο της NASA (LCROSS) εκτόξευσε νερό στο διάστημα σε μια περιοχή που παρέμεινε σκιώδης, γύρω από τον κρατήρα Cabeus.
Τη στιγμή που προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποτελεί την πρώτη απ’ευθείας ένδειξη της ύπαρξής του. Συγκεκριμένα, αυτή έγινε δυνατή με τη χρήση του αμερικανικού οργάνου Moon Mineralogy Mapper – M3 (Ορυκτολογικός Σεληνιακός Χαρτογράφος), που αποτελεί κομμάτι της ινδικής αποστολής Chandrayaan-1, η οποία με τη σειρά της βρέθηκε σε τροχιά γύρω από το κοντινότερο σώμα στη Γη, από το Νοέμβρη του 2008 ως τον Αύγουστο του 2009.
Στην κεντρική εικόνα του άρθρου, με μπλε χρώμα παριστάνονται οι τοποθεσίες όπου υπάρχει παγωμένο νερό στον νότιο (αριστερά) και βόρειο (δεξιά) πόλο, όπος αυτές εντοπίστηκαν από το όργανο Μ3. Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επιστημονική δημοσίευση, διαθέσιμη εδώ.
Be First to Comment